Maandverzorging van cactussen en vetplanten in de serre of veranda
Juni/ Juli
Ook in de eerste zomermaand kunnen we ons volop uitleven in onze hobby. We kunnen naar hartenlust enten, stekken om onze verzameling te vergroten of te verbeteren. Doe dit echter alleen bij droog zonnig en warm weer, en plaats pas behandelde planten niet onmiddellijk terug in het volle zonlicht. Men kan nu volop water geven, het is zelfs beter van éénmaal zéér veel te gieten, dan elke dag een klein beetje. Wacht echter niet tot wanneer de kluit helemaal uitgedroogd is, zeker bij zaailingen niet! Bij het gieten van rotsvormige plantjes en planten met ingezonken schedel, letten we erop dat er geen plasje blijft staan in het hart van de plant. Ook bij sterk behaarde en wollige planten zijn we wat voorzichtiger.
Om hun mooie uitzicht te kunnen behouden, gieten we ze nooit over de kop en laten we ze ook beter in de kas staan. Andere soorten kunnen gerust buiten staan, zoals daar zijn: Lobivia, Opuntia, Echinopsis, Matucana, Ferocactus,… als mede een hele reeks succulenten zoals Aloë, Crassula, Sedum, Echeveria, Gasteria. De planten krijgen dan een mooiere kleur en een zwaardere bedoorning. Wel opletten dat je dit doet op bewolkte dagen, zodat de planten kunnen wennen aan het ongefilterde zonlicht. Ze zullen wel niet zo hard groeien, maar hun véél mooiere uitzicht compenseert dit grotendeels.
Wanneer het te warm wordt in de serre( meer dan 38°C, gaan de planten in zomerrust en nemen ze ook geen water meer op), desnoods kunstmatige ventilatie in de serre starten, zodat de atmosfeer luchtig blijft. Nu alles aan de groei is, kan ook het ongedierte in hevige mate onze planten belagen. Vooral bij ontdekking van rode spint in de nieuwgroei, is de schade reeds aan de hand. Alert blijven is dus de boodschap, ook bij andere aantastingen. Als men bestrijdingsmiddelen gaat gebruiken, lees dan altijd eerst de gebruiksaanwijzingen. Werk veilig en doe handschoenen en eventueel een aangezichtsmasker aan, om verwondingen en bijwerkingen te voorkomen. Vraag ernaar bij de materiaalmeester. Wissel ook eens van product om resistentie te voorkomen bij hardnekkige aantastingen
Augustus
De zomer is al halverwege, en de dagen beginnen reeds te korten. Dit betekent ook dan in deze maand het water geven één van onze grootste zorgen wordt. Vele planten gaan nu in een korte rust, om tegen het einde van de maand tot ver in september opnieuw te groeien en/of een tweede maal te bloeien.Hiermee dienen we dan ook rekening te houden op de broeierige augustusdagen. Staat de grond te nat, dan is wortelrot nier ver af! Geef dus enkel water waar nodig! Ogenschijnlijk droge grond kan, als de zon niet meer op de pot schijnt, weer vochtig ogen door de capillaire werking van de bodem.De wintergroeiers kunnen we nu gaan beginnen verpotten. De watergift aan deze planten kan gestart worden bij diegene die reeds groei vertonen.
September
September is jammer genoeg de maand waarin de zomer op zijn einde loopt. Zeker is dat het in deze maand nog wel mooi weer kan zijn, maar dat de dagen toch al behoorlijk ingekort zijn.Daarom kunnen we de zonweringen of aangebracht serre-wit verwijderen, zodat er toch genoeg licht kan blijven binnenkomen. Luchten gebeurt liefst nog steeds dag en nacht, eventueel met een extra ventilator erbij. Dit alles helpt bij het afharden van de planten voor de komende winter. Buitenstaande planten kunnen gerust nog buiten blijven, eventueel beschut tegen overvloedige neerslag. Na half september stoppen we volledig met watergift tot in het volgende voorjaar. We gaan de planten ook nog eens na op aantastingen en geven bij de laatste watergiften water met een systemisch gif( het beste 2 maal met een tussenpoze van 10-14 dagen ). We vergeten ook de nevelbeurt tegen spint niet!